VRAGEN OVER PSYCHISCH WELZIJN EN STRESS IN TIJDEN VAN CORONA

Psychische zorg en continuïteit van psychische zorg is zeer belangrijk en zeker in deze moeilijke Corona-tijden. Wij, Dr. Hilde Van Sande (Gynaecoloog) en Mevrouw Riete Neuckermans (Klinisch Psychologe) wensen jullie als team bij te staan in deze moeilijke periode en zullen proberen een antwoord te bieden op jullie zorgen en persoonlijke vragen.

We willen benadrukken dat het heel belangrijk is psychologische hulp niet uit te stellen, ZELFZORG is prioritair om deze uitdagende periode goed door te komen!

Hoe? We zijn genoodzaakt over te schakelen naar zorg op afstand en dit ongetwijfeld voor een langere periode. U kan ons uw bezorgdheid, vragen, psychische klachten bezorgen via het contactformulier onderaan deze pagina. Wij zullen ons als medisch-psychologisch team hierover buigen en u binnen de 2 werkdagen een antwoord bezorgen.

Indien nodig, zullen we u voorstellen een video consultatie in te plannen met onze psychologe of gynaecoloog. Deze consultaties gebeuren via de beveiligde tool ‘Face Talk’ 

Meer info over corona?
Het is noodzakelijk om goed geïnformeerd te blijven in deze tijden van crisis maar het is belangrijk te weten dat er ook veel valse nieuwtjes in omloop zijn. Zoek daarom informatie info op betrouwbare websites, minimaliseer deze crisis niet maar wees kritisch over wat je leest.

Belangrijkste websites met betrouwbare info
https://www.info-coronavirus.be/nl/
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
https://www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info

Enkele belangrijke tips op een rijtje?
→ Plan je dagen, zorg voor voldoende afwisseling. Zo krijgen de dagen een nieuwe vorm van regelmaat en voorspelbaarheid.

→ Maak een lijstje van zaken die je nog in orde moet brengen voor de bevalling en op welke manier dit in tijden van corona mogelijk is. Zoek eventueel ook naar personen die je kan aanspreken om je hierbij te helpen.

→ Verwacht niet teveel van jezelf. De druk en stress die we allemaal voelen in tijden van onzekerheid, nemen psychische energie en deze energie hebben we niet in overvloed dus is het volkomen normaal om “weinig plaats te hebben in je hoofd”, “moeite te hebben met je te concentreren” of “weinig energie te hebben voor allerhande activiteiten”. We reageren allemaal anders op deze crisis. Geef jezelf af en toe de ruimte om te lummelen, om niets te doen, om het even niet te weten. Sta toe om je gedachten af en toe de vrije loop te laten.