Je verblijf

Dagelijks wordt  uw bloeddruk, pols en temperatuur gecontroleerd. De vroedvrouw evalueert o.a.  uw bloedverlies, het terug kleiner worden van uw baarmoeder (= baarmoederinvolutie) en evt.  het genezingsproces van de knip (=episiotomie). Gedurende de eerste 24 uur  na de geboorte gebeuren deze controles regelmatig. De volgende dagen neemt de frequentie van deze controles geleidelijk af en krijgt u stap voor stap de nodige informatie voor uw persoonlijke verzorging.

Ook bij uw baby worden dagelijks de nodige observaties (gewicht, temperatuur, huidkleur, voeding, …) uitgevoerd. De eerste dag(en) van uw verblijf gebeurt de verzorging van uw baby (badje, wegen, navelverzorging, …) door de vroedvrouwen/kinderverzorgsters. Van zodra uw toestand het toelaat wordt u begeleid bij het aanleren van de verzorging van uw baby.

We streven ernaar om u zoveel mogelijk te begeleiden en informatie te geven zodat u bij uw ontslag goed voorbereid zal zijn om uw persoonlijke verzorging en die van uw baby thuis verder te zetten.

Een dag op de materniteit

Ochtend

 • 8.00 Ontbijt
 • 8.30 -12.00
  • bezoek van de vroedvrouw voor ochtendverzorging moeder en kindje
  • bezoek van de kinesist voor postnatale oefeningen
  • ev. bezoek verpleegkundige van kind & gezin. Zij zal uitleg geven over de diensten van deze organisatie en u enkele informatiefolders geven. Verdere afspraken met de verpleegkundige van Kind & Gezin van uw regio worden ook door haar geregeld.
  • bezoek van uw gynaecoloog/kinderarts of waarnemende arts. Dit is het moment om uw bezorgdheden en eventuele problemen voor te leggen. Tevens kan uw gynaecoloog dan de nodige formulieren (werkgever, ziekenfonds, verzekering, …) invullen.

Middag

 • 12.00 Middagmaal
 • 14-16.30 Bezoekuur
 • 16.00 Middagverzorging kindje

Namiddag

 • 17.00 Avondmaal

Avond

 • 18.30-20.00 Bezoekuur
 • 18.00-20.00: Avondverzorging moeder en kindje

Kan je partner blijven?

Op luxe en suitekamers kan uw partner overnachten op een comfortabel zetelbed. Hiervoor wordt geen extra bijdrage aangerekend. Enkel indien uw partner wil gebruiken maken van de hotelservice (bestelling extra maaltijd) zullen deze maaltijden aangerekend worden.

Duur van je verblijf

Op de materniteit verblijf je 3 dagen, de dag van de bevalling niet inbegrepen. In geval van keizersnede verblijf je 5 dagen, de dag van de bevalling niet inbegrepen.

De dag van je ontslag

De gynaecoloog en de kinderarts komen bij jou langs voor je geplande ontslag.

De kinderarts bepaalt of uw baby ontslagklaar is. Zij zal uw baby nog onderzoeken voor uw vertrek en enkele raadgevingen meegeven.

U ontvangt een folder met praktische aspecten in verband met de verzorging en de voeding van uw baby thuis.

Het ontslag kan in de voormiddag of in de namiddag gebeuren. Dit wordt met de vroedvrouw op het moederhuis afgesproken.

Wanneer u de afdeling verlaat verwittigt u de vroedvrouw.

Met uw ontslagkaart, die u op de afdeling krijgt, gaat u naar de kassa in de centrale hal van het ziekenhuis. In functie van uw verblijfsduur, kamertype en hospitalisatieverzekering zal u een voorschot gevraagd worden (betaling met bancontact is mogelijk)

De eindafrekening wordt u thuis toegestuurd.