Hoe verloopt de bevalling?

Wie is er aanwezig bij je bevalling?

Eens je een volledige ontsluiting (10 cm) van uw baarmoederhals hebt bereikt, word je voor de bevalling naar een bevallingskamer gebracht. Bij je bevalling zijn in principe de volgende personen zijn aanwezig: uw partner of één ander persoon die je begeleid bij de bevalling, je gynaecoloog en eventueel zijn arts-assistent, een vroedvrouw verbonden aan het ziekenhuis  .

De kinderarts zal soms ook aanwezig zijn bij de bevalling. Als er problemen zijn (vb. lager geboortegewicht, moeilijke ademhaling, enz.), wordt je kindje voor korte (24u-48u) of langere tijd opgenomen op de afdeling Neonatologie (‘prematurenafdeling’).

Wat als uw gynaecoloog niet beschikbaar is?

Je bevalling wordt in principe uitgevoerd door je vertrouwde gynaecoloog die je opvolgde tijdens je zwangerschap. Indien dit door omstandigheden niet mogelijk is, bestaat er een wachtregeling waarbij een collega gynaecoloog u met evenveel zorg en deskundigheid zal begeleiden tijdens uw bevalling.

 

Wat indien er plots een keizersnede volgt?

Soms kan de arts tijdens de arbeid of de bevalling beslissen om over te gaan tot een keizersnede (geen vordering, slechte harttonen, ..). Deze ingreep gebeurt in het operatiekwartier. Indien er geen dringende reden toe is, kan dit onder epidurale verdoving gebeuren. Dan kan je partner aanwezig zijn bij de geboorte. Bij hoogdringendheid en een algemene verdoving kan je partner niet aanwezig zijn.
In sommige gevallen nemen we je kindje gedurende de eerste 24u op de afdeling Neonatologie op.

Wat bij een geplande keizersnede?

Bij een geplande keizersnede word je de avond ervoor om 18 uur opgenomen op de kraamafdeling.