Geboorteaangifte

Gefeliciteerd. Er is nieuw, piepklein leven in je gezin! Na de geboorte van je kindje is het ziekenhuis verplicht om dit te melden in het stadhuis van Lier, maar ook jullie moeten aangifte doen. Dit moet de wetttige vader en/of moeder doen binnen de 15 dagen, te tellen vanaf de dag van de geboorte.

Indien u niet gehuwd bent, kan er op voorhand een erkenningsakte opgemaakt worden. Hiervoor moet u beiden aanwezig zijn en een doktersattest met de vermoedelijke bevallingsdatum voorleggen  . Deze erkenningsakte kan opgemaakt worden door de burgerlijke stand van de stad/gemeente waar u woont.

De erkenning kan ook na de geboorte gebeuren tegelijkertijd met de aangifte van uw kindje. Hierbij dienen beide ouders aanwezig te zijn bij de aangifte zodat de moeder toestemming kan geven voor de erkenning.

Vanaf 1 juni 2014 is de naamwetgeving erg veranderd. Er zijn verschillende mogelijkheden oa. dubbele familienaam.  Voor meer info kan u terecht bij de burgerlijke stand van uw woonplaats of geboorteplaats.

Voor andere specifieke situaties (in echtscheidingsprocedure, gescheiden, weduwe, …) kunt u , indien gewenst, vooraf contact opnemen met de sociale dienst van het ziekenhuis (03-491 37 70) of met de burgerlijke stand van uw gemeente.

De aangifte van geboorte dient te gebeuren bij de burgerlijke stand van de stad Lier, ongeacht waar u woont. De aangifte kan enkel op afspraak. U kan zowel via de website (www.lier.be), telefonisch (tel. 03 8000 300) of aan de onthaalbalie in het stadskantoor een afspraak inplannen.

Voor de geboorteaangifte hebt u nodig:

–      Het trouwboekje of de akte van erkenning

–      De identiteitskaarten van man en vrouw

–      Het geboortebewijs dat u op de materniteit krijgt.

Op de burgerlijke stand ontvangt u de nodige formulieren voor de aanvraag van de kinderbijslag (af te geven aan uw werkgever of uw sociaal secretariaat) en voor het ziekenfonds.

Tevens ontvangt u een formulier in verband met de verplichte inenting tegen kinderverlamming en enkele extra geboorteattesten.