Hoe bereid ik me voor op borstvoeding?

Goed begonnen is half gewonnen. Borstvoeding geven moet je leren. Door je voldoende te informeren, krijg je meer zelfvertrouwen en weet je dat borstvoeding geven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Je zult ontdekken dat er kleine probleempjes kunnen opduiken en dat je echt moet zoeken naar de juiste oplossing.

Raak eerst en vooral vertrouwd met je lichaam. Wen aan je veranderende borsten. Je tepels worden groter en gevoeliger, de tepelhof donkerder en je borsten zwaarder. Een goede dagelijkse hygiëne is erg belangrijk. Was je borsten het best zonder zeep. Laat het vocht vanzelf opdrogen of droog ze borsten af met een handdoek. Vervang eventuele borstcompressen regelmatig. Door je borsten en je tepels te stimuleren, wennen ze aan aanraking. Doe dit ook tijdens het liefdesspel met je partner.

Bespreek borstvoeding met je omgeving. Overleg met je partner. Het is belangrijk dat jullie er beiden achter staan. Zo vind je eenvoudiger steun bij je omgeving als het wat moeilijker gaat. Ook oma’s en opa’s kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Zorg dus dat ook zij goed geïnformeerd zijn over borstvoeding.