Hoe beval ik in het H.-Hartziekenhuis?

Laat je je opnemen in de kraamkliniek omdat je regelmatige contracties of weeën hebt? Dan zal je worden opgevangen door de vroedvrouw. Samen met jou en je partner zal ze inschatten wat er aan de hand is.

Breng zeker je moederboekje mee als je je aanmeldt aan de verloskamer. Daarin staat alles vermeld in verband met je zwangerschap. Zo is de vroedvrouw meteen op de hoogte van alles wat er tijdens je zwangerschap is gebeurd en beschikt ze over alle cruciale medische informatie die je gynaecoloog of huisarts in je moederboekje hebben neergeschreven.

De vroedvrouw zal je grondig controleren. Ze neemt je bloeddruk en controleert je urine. Ze zal ook de harttonen van je baby monitoren. Indien nodig zorgt ze ook voor een inwendig onderzoek, en bekijkt ze hoe het zit met de ontsluiting van je baarmoederhals. Daarna neemt ze contact op met je gynaecoloog en maakt ze met hem een planning voor je bevalling en alles wat daarbij hoort.

Is de arbeid al begonnen? Dan zal je meteen worden opgenomen. De vroedvrouw zal een planning met je opmaken en je alleen of met een tweede vroedvrouw bijstaan tijdens de arbeid. Zo is er iemand aanwezig die je op professionele manier kan aanmoedigen, geruststellen en de nodige aanwijzingen geven. In bed liggen is niet nodig. Zelfs als je volop in arbeid bent, mag je gerust bewegen, zelfs rondwandelen. In ons ziekenhuis kun je zelfs een warm bad nemen! Je mag ook drinken wat je wilt en (licht) eten.

Meestal raden we een klein lavement aan. Zo kunnen we het rectum leegmaken voor de bevalling. We zullen ook samen doornemen hoe we de pijn draaglijker kunnen maken. Ondertussen beluisteren we regelmatig de harttonen van de baby. Zo kun je je volkomen gerust voorbereiden op het grote moment.