Borstvoeding, een bewuste keuze!

Waarom zou ik kiezen voor borstvoeding?

Er zijn tal van goede redenen om voor borstvoeding te kiezen! Moedermelk is altijd klaar, heeft steeds de juiste temperatuur, en is altijd beschikbaar en aangepast aan de noden van je baby. Door de specifieke en aangepaste samenstelling zal je kindje de moedermelk makkelijk verteren. Daardoor zal het minder last hebben van maag- en darm problemen en wordt het beschermd tegen allerlei allergieën en infecties.

Nog enkele redenen? Je baarmoeder herstelt zich een stuk sneller wanneer je borstvoeding geeft. Bovendien zal je sneller je oorspronkelijke gewicht bereiken, doordat vetreserves die tijdens de zwangerschap werden opgeslagen, tijdens de borstvoeding worden opgebruikt.

Naast voordelen voor jezelf zijn er ook nog de sociale, ecologische en economische voordelen. Door borstvoeding is je baby beter beschermd en dus minder vaak ziek, en zal je minder moeten uitgeven aan gezondheidzorg. En natuurlijk is kunstmatige voeding een pak duurder.

Hoe bereid ik me voor op borstvoeding?

Goed begonnen is half gewonnen. Borstvoeding geven moet je leren. Door je voldoende te informeren, krijg je meer zelfvertrouwen en weet je dat borstvoeding geven niet altijd rozengeur en maneschijn is. Je zult ontdekken dat er kleine probleempjes kunnen opduiken en dat je echt moet zoeken naar de juiste oplossing.

Raak eerst en vooral vertrouwd met je lichaam. Wen aan je veranderende borsten. Je tepels worden groter en gevoeliger, de tepelhof donkerder en je borsten zwaarder. Een goede dagelijkse hygiëne is erg belangrijk. Was je borsten het best zonder zeep. Laat het vocht vanzelf opdrogen of droog ze borsten af met een handdoek. Vervang eventuele borstcompressen regelmatig. Door je borsten en je tepels te stimuleren, wennen ze aan aanraking. Doe dit ook tijdens het liefdesspel met je partner.

Bespreek borstvoeding met je omgeving. Overleg met je partner. Het is belangrijk dat jullie er beiden achter staan. Zo vind je eenvoudiger steun bij je omgeving als het wat moeilijker gaat. Ook oma’s en opa’s kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Zorg dus dat ook zij goed geïnformeerd zijn over borstvoeding.