Je bent zwanger en je ziet er stralend uit! Je krijgt een natuurlijke blos op je wangen en je oogt heel gezond. Je huid voelt ook een stuk zachter aan. Dit komt door een verhoogde bloeddoorstroming van de huid. Helaas is de natuur niet alle toekomstige mama’s even goed gezind. Je kunt ook last krijgen van pigmentvlekken, acné, striemen en een vette of droge huid.
Maar geen paniek. Met deze nuttige tips kun je toch zwanger zijn én er goed blijven uitzien.
Help, ik heb pigmentvlekken!
Kleine plekjes en sproeten kunnen groter worden tijdens de zwangerschap. Ook moedervlekken worden donkerder. Er kunnen zelfs nieuwe moedervlekken ontstaan. De tepelhof en de tepel zelf worden donkerder. Maak je echter niet al te veel zorgen. Dit is een heel normaal verschijnsel. Je hoeft je alleen ongerust te maken als de moedervlekken heel donker worden, bloeden of onregelmatige randen krijgen. Raadpleeg in dit geval je arts.
Onder de navel loopt een witte lijn die nauwelijks zichtbaar is, de linea alba. Vanaf het tweede trimester wordt deze lijn donkerder: dit is de linea nigra. Ze kan doorlopen tot aan het borstbeen, maar zal na de bevalling geleidelijk aan terug verdwijnen.
Ook in je aangezicht kunnen er bruine vlekken ontstaan, meestal op het voorhoofd, boven de kaken, en op de neus en de kin. Dit noemen we het zwangerschapsmasker of de chloasma gravidarum.
Onze tip:
Je kunt dit niet voorkomen, maar door de zon te vermijden, kun je het effect wel verminderen. Breng dan ook een gezichtscrème met een hoge factor aan. Ook je gelaat bedekken met een pet of hoed is een absolute must!
Ik heb last van vette huid en acné
Is je huid vet? Reinig hem dan goed. Gebruik niet te veel zeep, want zo zullen jouw talgklieren nog meer werken! Een reinigende lotion, peeling of scrub zorgt voor een beter resultaat.
Ook puistjes kunnen opnieuw opduiken tijdens de zwangerschap. Deze zullen nadien verdwijnen.
Onze tip:
Verzorg je huid altijd goed, maar vermijd schrobben en schuren. Daarvoor is je huid te gevoelig. Ook zinktabletten en crèmes op basis van fruitzuren of benzoyl-peroxide kunnen helpen.
Wat doe ik met striemen?
Tijdens je zwangerschap kunnen er op je buik en borsten plots rode striemen opduiken. Na de zwangerschap zullen deze minder rood worden maar ze zullen niet verdwijnen. Er blijven sowieso witte littekens achter.
Onze tip:
Wondermiddeltjes tegen striemen bestaan niet. Gebruik wel een hydraterende lotion of amandelolie om je huid soepel en stevig te houden. Ook een steunende beha kan helpen.
En wat met overmatige beharing?
Omdat de huid meer doorbloed wordt tijdens de zwangerschap, groeit er aanzienlijk meer haar op de benen, buik en tepels, maar ook op je aangezicht. Maar geen nood: na de zwangerschap zal dit terug verdwijnen.
Mijn haar is droog en valt uit na de bevalling.
Tijdens de zwangerschap is je haar vaak voller, dikker en volumineuzer. Na de bevalling kan je haar droger worden en vaak uitvallen. Dit komt spontaan in orde.
Onze tip:
Blijf je haardos steeds goed verzorgen, zeker na de bevalling.
Ik kamp met een droge huid.
Dat kan. Sommige toekomstige mama’s hebben daar last van.
Onze tip:
Gebruik vochtinbrengende crèmes en vermijd zeep.
Ik zweet veel meer dan gewoonlijk.
Begrijpelijk, want tijdens de zwangerschap stijgt je lichaamstemperatuur. Je gaat dus ook sneller zweten.
Onze tip:
Draag katoenen en luchtige kledij.
Mag ik naar de zonnebank of sauna?
Dit doe je beter niet tijdens de zwangerschap. Door de warmte zullen je bloedvaten verwijden en kan je bloeddruk dalen. Daardoor kun je je duizelig voelen en zelfs flauwvallen. Bovendien zal de zonnebank pigmentvlekken versterken.
Onze tip:
Vermijd dit tijdens de zwangerschap.
Ik heb spataders.
In de tweede helft van de zwangerschap kun je last krijgen van spataders. Deze komen voor ter hoogte van de benen, de schaamstreek en de aarsstreek (aambeien of hemorrhoïden). Door spataders ter hoogte van de benen zullen deze zwaarder aanvoelen.
Onze tip:
Vermijd langdurig rechtstaan. Beweeg voldoende, en rust met de benen hoger dan het lichaam. Zet je voeteneinde van je bed iets hoger. Neem geen te warme baden, kruis je benen niet bij het zitten en draag steunkousen. Soms wordt ook medicatie aangeraden.
Voor spataders ter hoogte van de schaamstreek geldt hetzelfde: vermijd warme baden, breng koude enkel plaatselijk aan (bv. met een coldpack) en rust voldoende.
Aambeien kunnen zeer vervelend zijn, en kunnen je opzadelen met pijn en bloedverlies na de stoelgang.
Onze tip:
Zorg voor een vlotte stoelgang, en was je aarsstreek na toiletgebruik met koud water. Raadpleeg je dokter als je te veel last ondervindt.
Ik heb een vervelende jeuk!
Als toekomstige mama kun je last krijgen van een droge, geschilferde huid. Dit kan jeuk veroorzaken op de plaatsen waar de huid zich uitrekt: op de buik, billen en de dijen. Dit gaat zeker over na je zwangerschap.
Make-uptips en huidverzorging tijdens je zwangerschap
Je hoeft er niet vermoeid of onverzorgd uit te zien omdat je binnenkort mama wordt. Enkele gouden make-uptips:
- Gebruik concealers om oneffenheden te verbergen. Ze verdoezelen wallen en donkere kringen onder je ogen.
- Vloeibare foundations zorgen voor een fijne, egale tint.
- Breng wat meer kleur op je wangen. Iedereen staat met een abrikozentint. Vorm een 3 met een borstel. Vertrek daarbij op de slapen naar het midden van de wang en eindig langs je kaakbeen richting kin.
- Oogpotlood kan wonderen doen. Trek een lijntje op het bovenste ooglid (dun beginnen, dikker eindigen). Sommige kajalpotloden zijn vetter en kunnen uitgeveegd worden met een penseeltje voor een leuke smoky-eye look).
- Er is mascara bij de vleet. Zwart zal je aangezicht het meeste recht aandoen.
Vergeet je huid niet. Met enkele kleine ingrepen voel je je weer fris en uitstekend in je vel!
- Gebruik schuimende crèmes, zacht reinigende zepen of reinigingsmelken voor een verkwikkend gevoel.
- Gebruik alcoholvrije lotions die de laatste make-upresten verwijderen.
- Kleimaskers reinigen, voeden en maken de huid fris.
- Extra zuiverende maskers voor vettere huiden zorgen voor een meer egale huid.
- Hydraterende maskers verwijderen op milde wijze dode huidcellen en doen de huid opnieuw stralen.
- Herstellende en voedende maskers verstevigen de vermoeide huid en maken hem gladder.
- Diep hydraterende gels en crèmes kalmeren de huid en vullen het tekort aan vocht weer aan.
- Gebruik beschermende lippenbalsems voor hydratatie en een natuurlijke gloss.
- Bescherm je lichaamshuid tegen de kou met fijne bodybutters. Scrub deze wel even voor een optimaal resultaat.