Verdoving

Wanneer heb ik een epidurale verdoving nodig?

Wordt de pijn moeilijk om dragen eens de arbeid op gang komt? Dan kun je kiezen voor een epidurale verdoving of ruggenprik. De anesthesist spuit dan via een kathetertje in de ruimte rond het ruggenmerg een verdovend middel in. Deze verdoving neemt de pijn van de weeën grotendeels weg. Toch blijf je de persdrang tijdens de uitdrijving meestal wel voelen. Heb je toch pijn? Dan kun je de dosis zelf regelen met een drukknop, natuurlijk zonder risico op een overdosering!

Wanneer krijg ik mijn epidurale verdoving?

Het is belangrijk dat de epidurale verdoving niet te vroeg in de arbeid wordt geplaatst, om de sterkte van de weeën niet te verminderen. Indien de verdoving te snel wordt toegediend, zal de arbeid langer duren of misschien zelfs helemaal stilvallen. Wanneer de bevalling zeer nabij (20-30 minuten) is, is een epidurale verdoving een maat voor niets, aangezien de verdoving pas na de bevalling voldoende actief zou worden.

Zijn er nevenwerkingen?

Het is mogelijk dat je last hebt van jeuk, of dat je bloeddruk daalt. Je kunt ook hoofdpijn krijgen, maar die zal snel verdwijnen.

En wat als ik liever geen epidurale verdoving heb en toch een knipje nodig heb?

Dan zullen we jou verdoven ter hoogte van de huid van het perineum (het stukje huid tussen de vagina en de anus).