Hoe weet ik wanneer ik beval?

Wanneer je op het punt staat te bevallen, kun je dit merken aan een aantal verschijnselen:

Je verliest de slijmprop

Het is mogelijk dat je op het einde van je zwangerschap je slijmprop verliest. Dit taai slijm is dikwijls vermengd met bloed en bevindt zich in de baarmoederhals, en komt vaak vrij als er zich (voor)weeën voordoen. Dan wordt de baarmoederhals weker, opent hij zich en komen er vliezen van de baarmoeder en de baarmoederhals los. Opgelet! Je zult niet per se bevallen op de dag dat de slijmprop vrijkomt. Het kan nog dagen of zelfs weken duren voor je echt bevalt.

 Je krijgt (on)regelmatige baarmoedercontracties

Tijdens de laatste weken van je zwangerschap zal je baarmoeder vaak samentrekken, mogelijk met menstruatiepijnen tot gevolg. Worden deze samentrekkingen krachtiger en pijnlijker, komen ze vaker voor en duren ze langer? Dan heb je weeën! De baarmoederhals zal niet alleen weker en korter worden, maar zal zich ook verder openen.

Het is moeilijk te zeggen wanneer deze weeën precies starten. De kans is groot dat je baarmoeder de laatste dagen voor de bevalling, en dan vooral ’s avonds en ’s nachts, hard wordt. Dit kan gepaard gaan met pijn.

Dit wil niet zeggen dat de arbeid al is gestart! Wanneer de baarmoedercontracties onregelmatig zijn en niet heviger worden, mag je gerust nog wat afwachten. Je schiet beter wél in actie als je regelmatig en gedurende minimaal een uur, om de 5 minuten (of minder) contracties hebt, die ook steeds pijnlijker worden.

Nogal wat zwangere vrouwen hebben last van een “valse start”. De contracties worden terug onregelmatig en zullen wegebben. Het stellen van een diagnose dat de arbeid werkelijk begonnen is, kost enige tijd.

Je vliezen breken en het vruchtwater loopt af

De vliezen zullen vaak pas breken als er al een tijdje pijnlijke weeën zijn. Bij slechts 1 op 10 vrouwen zal het omgekeerde het geval zijn. Vaak zullen de weeën meteen na het breken van de vliezen spontaan op gang komen.

Zijn je vliezen gebroken? Dat merk je meteen, want je verliest een helder vocht uit je vagina en kunt dit onmogelijk op- of tegenhouden. Meestal zal je vocht blijven verliezen tot het baby’tje wordt geboren. Verwar dit vochtverlies echter niet met urineverlies. Urineverlies zal niet zolang duren, en ook de geur en kleur van urine verschilt. Vruchtwater is helder, bevat soms kleine vlokjes en heeft een zoete geur.