Help, ik heb rugpijn!
Je rugspieren worden zwaarder belast door de gewichtstoename tijdens je zwangerschap, en omdat je baarmoeder blijft groeien, zal je zwaartepunt zich naar voren verplaatsen. Als gevolg daarvan ga je een holle rug maken om in evenwicht te blijven. De pijn voelt aan als rugpijn en kan snel verergeren als je lang hebt gestaan of iets zwaars hebt opgetild. Deze pijn kan ’s avonds verergeren. Maar even geduld: na de bevalling verdwijnt de oorzaak en dus ook de pijn!
Ik heb pijn aan mijn bekken.
Dat kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Om de bevalling te vergemakkelijken, worden je ligamenten naar het einde van het tweede trimester losser en ontstaat er beweging tussen gewrichten en bekkenbeenderen. Daardoor kan je bekken instabieler worden, wat dan weer zorgt voor pijn in de bilstreek, rond het staartbeen of in de schaamstreek.
Deze pijn kan erger worden door te stappen, lang te zitten of te staan, te draaien in bed, trappen te nemen, te buigen of gewichten op te tillen. Het is vooral het begin van de beweging dat pijn doet. Bekkenpijn verdwijnt meestal binnen de zes weken na de bevalling maar kan uitzonderlijk tot zes maand erna aanslepen.
Hoe kan ik rugklachten vermijden of verminderen?
- Draag bij voorkeur gemakkelijke, lage schoenen. Een hoge hak versterkt de holle-rughouding en verhoogt de last voor de rugspieren.
- Vermijd lang rechtstaan of zitten. Verander regelmatig van houding. Loop eventjes rond.
- Probeer regelmatig je natuurlijke, niet-zwangere houding aan te nemen.
- Versterk je buik- en rugspieren reeds in het begin van de zwangerschap. Blijf bewegen, overleg met je dokter welke sport je verder kunt beoefenen en hoelang. Fietsen, wandelen, zwemmen en aquagym werken preventief en relaxerend.
- Lokale warmte door kersenpitzakjes of massage kan de klachten tijdelijk verlichten.
- Neem voldoende rust. Na een goede nachtrust zijn vele klachten meestal verdwenen. In zijlig is een kussen tussen de knieën aan te raden. In ruglig stop je het kussen beter onder de knieën.
- Doe ontspanningsoefeningen preventief of als de pijn te erg wordt.
- Vermijd activiteiten die je pijn verergeren.
- Gebruik geen pijnstillers zonder advies van je behandelende arts.
De bovenstaande tips vragen wat inspanning maar werken meestal beter.