Zwangerschap en seksualiteit

Mag ik seks hebben tijdens de zwangerschap?
Indien je zwangerschap normaal verloopt, zijn seks en elke vorm van intimiteit toegelaten. Seksueel contact gaat nooit problemen veroorzaken, en zal zeker niet aan de basis liggen van een miskraam of schade aan het kind.

 

Wanneer heb ik beter geen seks tijdens de zwangerschap?
Op zich zal seksualiteit dus geen invloed hebben op je kindje. Het zal het niet beschadigen. Toch kan je arts onder sommige omstandigheden je adviseren om geen betrekkingen te hebben.Bij vaginaal bloedverlies bijvoorbeeld, een verhoogd risico op een miskraam of vroeggeboorte en in sommige andere situaties waarvan de gynaecoloog zegt dat je beter even geen seks hebt.

 

Heb ik minder zin in seks tijdens de zwangerschap?
Elke vrouw beleeft haar zwangerschap zeer individueel en verschillend. Ook jij. Je wordt sterk beïnvloed door zowel psychologische als fysische factoren. Het kan dus goed zijn dat je libido in het begin van de zwangerschap vermindert. Je bent immers vaker moe, je voelt je misschien misselijk en hebt pijnlijke borsten. Deze en andere veranderingen die verband houden met je zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder ‘zin’ hebt. En dan is er nog de hele spanning rond dat nieuwe wezentje dat in je groeit, en het gevoel van bescherming dat je overvalt.

Waarschijnlijk zal je seksualiteitbehoefte terug toenemen in het tweede semester, om in het derde trimester, als je buik voor hinder zorgt, weer af te nemen. Dit is de algemene tendens. Maar ook de man kan zijn libido in positieve en negatieve zin zien evolueren door de zwangerschap! Ook hij kan angst hebben voor het beschadigen van dit fragiele leven.

 

Welke rol speelt genegenheid tijdens de zwangerschap?
Sommige vrouwen hebben een grote behoefte aan genegenheid. Probeer daarom samen een eigen ritme te vinden, en een eigen tempo waarbij jullie zich beiden zich goed voelen. Een zwangerschap is een gelegenheid tot grote intimiteit waarbij de derde partner, het kind, ook een grote rol kan spelen.