Als zwangere werkneemster heb je waarschijnlijk heel wat vragen, en dat is niet meer dan normaal! De sociale wetgeving is op dit gebied vaak complex. Hieronder proberen we alvast pasklare antwoorden te geven op enkele veel gestelde vragen:
Wanneer moet ik mijn werkgever op de hoogte brengen?
Verwittig je werkgever zo snel mogelijk. Vanaf dat moment geniet je immers bescherming tegen een eventueel ontslag. Dit doe je het best door hem via een aangetekende zending een medisch attest met de vermoedelijke bevallingsdatum te sturen. Mondeling meedelen kan ook, maar dan vraag je beter een schriftelijk bewijs.
Mag men mij ontslaan tijdens mijn zwangerschap?
Als toekomstige mama geniet je een bijzondere bescherming. Je zwangerschap mag dus in geen enkel geval aanleiding geven tot ontslag. Je werkgever kan je echter wel ontslaan om dringende redenen die niets met je zwangerschap te maken hebben. De ontslagbescherming gaat in vanaf het ogenblik dat je je werkgever van je zwangerschap op de hoogte hebt gesteld.
Mag ik tijdens mijn zwangerschap overuren presteren?
Neen. Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je geen overuren doen.
Mag ik tijdens mijn zwangerschap nachtwerk uitvoeren?
De werkgever kan je niet verplichten tot nachtwerk gedurende 8 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum of na een medisch advies.
Mag ik nog alle soorten werk uitvoeren?
Neen. Je mag geen werken uitvoeren die jouw gezondheid en die van je kindje in gevaar kunnen brengen.
Voorbeelden van nadelige invloeden zijn:
- blootstelling aan giftige producten
- blootstelling aan extreme temperaturen
- blootstelling aan stralingen
- …
Dreig je toch blootgesteld te worden aan dergelijke omstandigheden? Dan is je werkgever verplicht om je een andere plaats of functie te geven die met deze beperkingen rekening houdt. Kan dat niet, dan val je onder het stelsel van de ziekteverzekering.